Conditii de garantie a anvelopelor PneuNet.ro

Prin acest certificat se garanteaza lipsa defectiuniilor de material sau de fabricatie a anvelopelor vandute,conform standardelor internationale UNECE 30, UNECE 54, DOT49 CFR 574 si ETRTO, cu respectarea parametrilor imprimati pe anvelope si a prevederilor prezentului certificat de garantie.

1. Notiuni
1.1. Garantia legala priveste protectia juridica a consumatorului fata de defectele bunurilor achizitionate fiind obligatorie prin lege si nu depinde de contract.
1.2. Garantia comerciala reprezinta manifestarea vointei vanzatorului, garantul, care se autoresponsabilizeaza pentru anumite defecte. In prezentul document, prin garantie comerciala se intelege si garantia acordata cumparatorilor persoana juridica.

2. Garantia oferita consumatorilor
2.1. Prezentul certificat de garantie reflecta drepturile consumatorului acordate in baza Legii nr. 449/2003 privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora si O.G. nr. 21/1992 privind protectia consumatorului. Drepturile consumatorului in baza acestor reglementari vizeaza garantia legala acordata in caz de neconformitate a produsului cu contractul.
2.2. Vanzatorul este obligat sa ii livreze consumatorului bunuri care sa fie in conformitate cu contractul, respectiv care:
a. corespund descrierii date de vanzator si poseda calitatile bunurilor pe care vanzatorul le-a prezentat consumatorului ca mostra sau ca model;
b. sunt corespunzatoare scopului special pentru care consumatorul le solicita si pe care el l-a adus la cunostinta vanzatorului la incheierea contractului si pe care vanzatorul l-a acceptat;
c. sunt corespunzatoare scopurilor pentru care bunurile de acelasi tip se utilizeaza in mod normal;
d. prezinta calitatea si performanta care sunt normale pentru bunurile de acelasi tip si la care consumatorul se poate astepta in mod rezonabil, data fiind natura bunurilor si tinandu-se seama de orice declaratii publice privind caracteristicile specifice ale bunurilor facute de vanzator, producator sau reprezentantul acestuia, in special in reclame sau prin etichetare.
2.3. Nu se considera a fi o neconformitate in sensul prezentului articol in cazul in care, la incheierea contractului, consumatorul cunostea sau nu putea, in mod rezonabil, sa nu cunoasca neconformitatea sau in cazul in care neconformitatea isi are originea in materialele furnizate de consumator.
2.4. In baza garantiei legale si in cazul existentei unei lipse de conformitate, vanzatorul se obliga sa ii puna consumatorului la dispozitie urmatoarele modalitati de realizare a garantiei:
a. aducerea la conformitate a produselor, fara plata: consumatorul are dreptul de a alege intre reparare sau inlocuire, exceptie de la dreptul de alegere facand situatia in care solicitarea consumatorului este imposibila sau disproportionata;
b. in cazul in care consumatorul nu este eligibil pentru acordarea reparatiei sau inlocuirii, sau daca vanzatorul nu a luat o masura de reparare sau inlocuire intr-o perioada rezonabila de timp, sau daca vanzatorul nu a executat repararea sau inlocuirea fara vreun inconvenient semnificativ pentru consumator, acesta poate cere o reducere corespunzatoare a costului sau rezolutiunea contractului.
c. in cazul in care lipsa conformitatii este minora, cumparatorul nu poate obtine rezolutiunea contractului.
2.5. Cumparatorul trebuie sa informeze vanzatorul despre lipsa de conformitate in termen de doua luni de la data la care a constatat-o.
2.6. Lipsa de conformitate aparuta in termen de 6 luni de la livrare se prezuma ca a existat la momentul livrarii cu exceptia cazurilor in care prezumtia este incompatibila cu natura produselor sau a lipsei de conformitate.
2.7. Toate anvelopele comercializate beneficiaza de garantie in cazul aparitiei defectului/defectelor in conditiile unei exploatari/utilizari normale a acestora. Durata medie de utilizare a anvelopelor este pana la atingerea unei uzuri a benzii de rulare de 1,6 mm la anvelopele de autoturisme si 2 mm pentru anvelopele de camioane.
2.8. In cazul lipsei de conformitate, in baza garantiei consumatorul va beneficia de inlocuirea produsului, intrucat natura industriei nu poate asigura aducerea in conformitate prin reparare a anvelopei. Pentru anvelope, inlocuirea se realizeaza gratuit, atunci cand uzura este mai mica sau egala cu 10% din banda de rulare. Daca uzura depaseste 10% din banda de rulare, conform acordului stabilit intre parti, beneficiarul poate opta sa plateasca contravaloarea uzurii, stabilita in urma efectuarii unei expertize de un specialist in domeniu agreat de parti.
2.9. In cazul in care se constata lipsa de conformitate, si inlocuirea bunului nu este posibila, nu este posibila intr-un termen rezonabil, sau nu este posibila fara a crea un inconvenient consumatorului, atunci consumatorul va beneficia de returnarea sau reducerea pretului. Atunci cand uzura este mai mica sau egala cu 10% din banda de rulare, consumatorul anvelopelor este returnata integral. Daca uzura depaseste 10% din banda de rulare, conform acordului stabilit intre parti, beneficiarul va primi contravaloarea gradului de neutilizare a anvelopelor, stabilit in urma efectuarii unei expertize de un specialist in domeniu, agreat de parti.
2.10. Garantia acopera cel mult valoarea integrala a anvelopelor reclamate.
2.11. Garantia este valabila numai pe teritoriul Romaniei.

3. Conditii normale de utilizare a anvelopelor
3.1. Aplicarea garantiilor mentionate in Art. 2 este conditionata de o uzura normala si uniforma a benzii de rulare, obtinuta in situatii de exploatare corespunzatoare, pana la atingerea indicatorilor de uzura prezenti in canalele de profil. Anvelopele sunt garantate pentru exploatari/utilizari in conformitate cu destinatia lor, care presupun indeplinirea urmatoarelor conditii:
a. Anvelopele se vor depozita conform informatiilor oferite de producator;
b. Anvelopele nu se vor monta pe jante deteriorate, ruginite, de tip sau dimensiune necorespunzatoare;
c. Nu se vor folosi camere la anvelopele marcate TUBLESS.
d. Pentru anvelopele marcate TUBE TIRE nu se vor folosi camere de marimi necorespunzatoare sau cu urme vizibile de imbatranire a acestora.
e. Se vor respecta parametrii anvelopei referitori la sarcina maxima pe roti corelata cu presiunea maxima si cu viteza maxima admisa.
f. Nu se vor folosi anvelope nepotrivite tipului de autovehicul.
g. Anvelopele se vor monta si demonta corespunzator, intr-un service autorizat R.A.R.
h. Se vor respecta parametrii de utilizare, respectiv se va evita suprasarcina, suprapresiunea sau subpresiunea anvelopelor.
i. Anvelopele nu se vor deteriora mecanic sau chimic.
j. Se va respecta distanta corecta intre rotile duble ale autovehiculului, acolo unde aceasta conditie este necesara.
k. Nu se va rularea autovehicolul cu rotile blocate.

4. Cauze care pot afecta conformitatea anvelopelor
4.1. In afara de situatiile de la Art. 3, exista si situatii care pot afecta conformitatea anvelopelor, si vanzatorul va remedia lipsa de conformitate numai daca dupa indeplinirea expertizei tehnice mentionata in Art. 8.2 se constata ca lipsa conformitatii nu a fost cauzata de una sau mai multe din urmatoarele situatii:
a. In cazul in care anvelopele au fost deterioarate ca rezultat al utilizarii intr-un alt scop decat cel pentru care a fost destinat;
b. Montarea anvelopelor intr-un service neautorizat RAR;
c. Alegerea incorecta a dimensiunii si montarea incorecta a anvelopelor: neconformitatea cu caracteristicile prevazute in cartea de identitate a autovehiculului; folosirea de jante deformate sau destinate pentru alte dimensiuni de anvelope; profil de banda de rulare necorespunzator domeniului de utilizare; inversarea sensului de directie sau montarea inversa nerespectand marcajul INSIDE, OUTSIDE (cand este indicat); nerespectarea pozitiei de montaj (la dimensiuni speciale); montarea anvelopelor perechi (jumelate, dual) de tipodimensluni diferite sau cu un grad de uzura inegal;
d. Abateri de la parametrii de utilizare: suprasarcina; suprapresiunea; subpresiunea; rulaj in conditii de aplatisare (deflectie); continuarea rulajului fara presiune interioara, alte situatii ce nu sunt conforme cu caracteristicile tehnice ale anvelopei;
e. Defectiuni ale autovehiculului: abateri ale unghiurilor ansamblului de directie (uzura anormala); functionarea defectuoasa a sistemului de franare (incalzirea exagerata a jantei si a zonei de talon, deteriorare cord); functionarea unor amortizoare defecte; indoirea axelor sl functionarea defectuoasa a diferentialului, improvizatii ce nu respecta regulile de siguranta a circulatiei si de intretinere a autovehiculului.
f. Echilibrarea necorespunzatoare a ansamblului anvelopa-janta-valva: instabilitate determinata de selectarea unor anvelope necorespunzatoare sau jante inguste; jante cu imperfectiuni; defectiuni la nivelul talonului determinate de erori de montaj.

5. Cauze care afecteaza conformitatea anvelopelor
5.1. Pe durata exploatarii, depozitarii si transportului anvelopelor de catre consumator, pot interveni o serie de cazuri care conduc la diferite defecte ce nu sunt imputabile procesului de fabricatie. S.C. BIBACO TOTAL S.R.L. nu raspunde pentru lipsa conformitatii survenita din urmatoarele cauze:
a. Anvelope care nu au fost comercializate de catre vanzator;
b. In cazul in care numarul DOT (data fabricatiei) este indescifrabil;
c. Depozitarea incorecta: deformare prin incidente de indoire, presare sau lovire, apropiere de surse de caldura; contact cu produse chimice agresive; expunere indelungata la actiunea factorilor atmosferici;
d. Anvelopele care prezinta perforatii sau deformari ale carcasei, taieturi, lovituri, crapaturi provocate de corpuri ascutite sau durei;
e. Situatii provocate de hazard, starea drumurilor si conducerea autovehiculului: impact cu corpuri dure sau gropi si perforarea sau deformarea accidentala a carcasei anvelopei, frecari laterale sau centrale cu efecte de uzura si dezvoltare de caldura, continuarea rulajului cu diferite corpuri taioase retinute intre canalele benzii de rulare sau in vecinatatea flancului (cazul anvelopelor dual);
f. Piederea etanseitatii: desprinderi intre componentele rezultate din cauze de exploatare necorespunzatoare; perforari; defectarea ventilelor; uzuri provocate in talon din montaj cu janta neuniforma sau cu defectiuni;
g. Denivelari, umflaturi, vibratii dupa atingerea unul nivel de uzura mai mare de 10% din inaltimea initiala a profilului;
h. Utilizarea anvelopelor dupa depasirea adancimii minime legale a benzii de rulare 1,6 mm la autoturisme si 2 mm la autocamioane.
i. Situatii acccidentale: incendiu; accidente de circulatie imputabile conducatorilor auto sau hazardului; defectiuni in functionarea autovehiculului; contact cu substante chimice si petroliere; folosirea anvelopelor in competitii automobilistice neautorizate de producator.
j. Reparatii sau marcari: reparatii ce afecteaza caracteristicile structural-constructive (adaugarea sau aplicarea unor materiale sau solutii in vederea realizarii etanseitatii), marcari neconventionale efectuate de catre consumatori: stantari, imprimari sau vopsiri pentru identificare si scopuri diverse.

6. Garantia oferita persoanelor juridice
6.1. Toate anvelopele comercializate beneficiaza de garantie in cazul aparitiei defectului/defectelor in conditiile unei exploatari/utilizari normale a acestora. Durata medie de utilizare a anvelopelor este pana la atingerea unei uzuri a benzii de rulare de 1,6 mm la anvelopele de autoturisme si 2 mm pentru anvelopele de camioane.
6.2. In cazul garantiei oferite persoanelor juridice, cauzele mentionate in Art. 4 si 5 reprezinta situatii de excludere a garantiei.
6.3. In cazul defectiuniilor de material sau de fabricatie, in baza garantiei cumparatorul va beneficia de inlocuirea produsului. Inlocuirea se realizeaza gratuit, atunci cand uzura este mai mica sau egala cu 10% din banda de rulare. Daca uzura depaseste 10% din banda de rulare, conform acordului stabilit intre parti, beneficiarul poate opta sa plateasca contravaloarea uzurii, stabilita in urma efectuarii unei expertize de un specialist in domeniu agreat de parti.
6.4. In cazul defectiuniilor de material sau de fabricatie, si inlocuirea bunului nu este posibila, atunci cumparatorul va beneficia de returnarea pretului anvelopelor. Atunci cand uzura este mai mica sau egala cu 10% din banda de rulare, contravaloarea anvelopelor este returnata integral. Daca uzura depaseste 10% din banda de rulare, conform acordului stabilit intre parti, beneficiarul va primi contravaloarea gradului de neutilizare a anvelopelor, stabilit in urma efectuarii unei expertize de un specialist in domeniu agreat de parti.
6.5. Garantia acopera cel mult valoarea integrala a anvelopelor reclamate.
6.6. Garantia este valabila numai pe teritoriul Romaniei.

7. Termene
7.1. S.C. BIBACO TOTAL S.R.L. asigura cumparatorului, atat consumator cat si persoana juridica, lipsa de conformitate aparuta in termen de 24 de luni de la data inscrisa pe factura de vanzare.
7.2. In cazul lipsei conformitatii / constatarii defectiuniilor de material sau de fabricatie inlocuirea va fi facuta in cadrul unei perioade rezonabile de timp, stabilita de comun acord intre vanzator si cumparator, nu poate depasi 15 zile calendaristice.

8. Rezolvarea reclamatiilor
8.1. In cazul in care cumparatorul doreste sa reclame lipsa de conformitate va urma pasii:
a. Va solicita telefonic unui agent PneuNet.ro completarea acestuia in numele sau, fiindu-i solicitatea datele de identificare (Nume si Prenume, Telefon, Adresa e-mail, Nr. Comanda sau Nr. Factura, Produs, Cantitatea si defectul reclamat)
b. Va depune sau trimite anvelopele reclamate la punctul de lucru al vanzatorului (Str. Blanarilor Nr. 15, Sibiu insotite de documentele de mai jos:
– Copie Factura fiscal cu mentiunea numarului sesizarii completate si confirmate prin e-mail sau telefonic;
– Copie Certificat de garantie;
– Copie dupa certificatul de inmatriculare al autovehiculului sau cartea de identitate;
– Dovada montarii anvelopelor intr-un service autorizat R.A.R. (deviz de montaj) prin prezentarea documentelor fiscale aferente;
8.2. Reclamatia depusa de cumparator va fi analizata si rezolvata in termen de 15 zile de la data receptiei anvelopelor reclamate la sediul vanzatorului. In cazul in care defectele reclamate se incadreaza la Art. 5, reclamatia nu face obiectul unei lipse de conformitate / constatarii defectiuniilor de material sau de fabricatie si aceasta va fi refuzata. In situatia in care defectele reclamate se incadreasa la Art. 4, anvelopele vor fi trimise la expertizare. In cazul unor vicii ascunde, termenul de 15 zile curge de la data finalizarii expertizei tehnice efectuate de un organism tehnic neutru.
8.3. In situatia in care reclamataia este justificata, vanzatorul va informa cumparatorul telefonic si/sau email si va inlocui anvelopele conform Art. 2.9 sau va returna contravaloarea anvelopelor conform Art. 2.10. Anvelopele reclamate vor deveni proprietatea vanzatorului, si pot fi returnate producatorului. In cazul in care rezultatul expertizei este favorabil pentru client si anvelopa/anvelopele sunt acceptate la garantie, vom suporta costul de transport al expeditiei doar in baza documentului de trimitere prezentat de catre client (awb si chitanta curier).
8.4. In situatia in care reclamatia nu este justificata, vanzatorul va informa cumparatorul telefonic si/sau email, iar acesta trebuie sa ridice anvelopele reclamate de la sediul vanzatorului. In cazul in care cumparatorul nu va ridica anvelopele in termen de 30 de zile de la primirea raspunsului, raspunderea contractuala inceteaza, iar obiectele vor fi eliminate din depozit pentru eliberarea spatiului prin introducere in circuitul legal al anvelopelor uzate (reciclare sau distrugere).
8.5. Pe perioada in care anvelopele se afla in analiza la expertizare, vanzatorul nu acorda inlocuirea produsului reclamat cu un alt produs. Vanzatorul isi declina orice raspundere pentru pierderi sau pagube inregistrate in utilizarea sau functionalitatea anvelopelor, pierderi ale afacerii, pierderea unor contracte, pierderi de venituri sau pierderi de economii anticipate, pentru costuri si cheltuieli majorate sau pentru orice pierderi sau daune indirecte, pierderi sau daune subsecvente ori pierderi sau daune speciale. Eventualele litigii se vor solutiona pe cale amiabila conform Codului Comercial si Codului Civil prin conciliere directa, iar in caz de neintelegere, conform prevederilor legale in vigoare.

Atentie!
In conformitate cu prevederile legale in vigoare anvelopele uzate trebuie predate unui colector autorizat, in scopul introducerii in circuitul de valorificare/distrugere ecologica a deseurilor de cauciuc.